Példa a nem jelentős összegű hiba 2014-ben történő rendezésére

A 2014. évi változásokat tartalmazó, az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló 2013. évi CC. törvény többek között alternatívát biztosít a számviteli önellenőrzés során feltárt nem jelentős összegű hiba adózásbeli rendezésére.

Ehhez kapcsolódóan a módosítás előírja, hogy az adózót választási lehetőség illeti meg abban az esetben, ha a javára mutatkozik - a korábbi adóévek adózás előtti eredményét csökkentő - különbözet. Ebben az esetben - amellett, hogy az adózónak a nem jelentős összegű hibát a feltárás napját magában foglaló adóévről szóló adóbevallásában kell figyelembe vennie - nem feltétlenül szükséges helyesbítenie a korábbi évek adóalapját, s ha ezt választja, akkor nem kell alkalmaznia a vonatkozó adóalap növelő tételt.

A témával kapcsolatos 2014. évi változásokat - példával illusztrálva - Ácsné Molnár Judit, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakmai főtanácsosa ismerteti a 2013. november 26-i - az "Adóegyetem 2014" konferenciasorozatunk pécsi helyszínén tartott - előadása alapján.

Fogalmak

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) külön fogalmi meghatározást nem tartalmaz a nem jelentős összegű hiba kapcsán, így ezzel összefüggésben a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Számviteli tv.) rendelkezései az irányadóak.

Általános szabályként minden esetben jelentős összegű a hiba, ha a hiba feltárásának évében megállapított hibák, hibahatások értékének együttes, előjeltől független összege meghaladja az ellenőrzött üzleti év mérlegfőösszegének 2%-át, illetve ha ez utóbbi nem haladja meg az 1 millió forintot, akkor az 1 millió forintot [Számviteli tv. 3. § 3. pont].

Nem jelentős összegű a hiba, ha a feltárt hibák és hibahatások összege nem haladja meg a jelentős összegű hiba fent hivatkozott értékhatárát [Számviteli tv. 3. § 4. pont].

Nem jelentős összegű hiba rendezése 2014-től

Nem változott, hogy ha az adózó a számviteli önellenőrzés keretében feltárja, hogy egy már beszámolóval lezárult időszakra vonatkozóan bizonyos tételeket nem, vagy nem megfelelően számolt el - pl. több bevételt vagy kevesebb költséget, illetve kevesebb bevételt vagy több költséget szerepeltetett az előírtnál -, akkor ezt a korábbi években elkövetett hibát a tárgyévben rendezheti a Számviteli tv. szerinti minősítés alapján. Ha a feltárt hibák, hibahatások nem jelentős összegűek, azokhoz kapcsolódóan - attól függően, hogy az adózó javára, vagy terhére jelentkező hibáról van szó - a Tao tv. a feltárás adóévében korrekciós tételt rendel alkalmazni.

A Tao tv. 8. § (1) bekezdés p) pontja értelmében az adózás előtti eredményt növeli az adóellenőrzés, önellenőrzés során megállapított, adóévi költségként, ráfordításként (egyszeres könyvvitelt vezetőnél ideértve a kifizetett vásárolt készletek csökkenését is) vagy adóévi nettó árbevétel, bevétel, aktivált saját teljesítmény csökkentéseként elszámolt összeg.

Az új lehetőség szerint a Tao tv. fenti, 8. § (1) bekezdés p) pontjának az önellenőrzésre vonatkozó rendelkezését az adózónak 2014. január 1-jétől nem kell alkalmaznia, ha a nem jelentős összegű hibát a feltárás napját magában foglaló adóévről szóló adóbevallásában veszi figyelembe, feltéve, hogy a nem jelentős összegű hibával érintett adóévi adóalapja meghaladja a nem jelentős összegű hiba összegét [Tao tv. 8. § (8) bekezdés].

Példa

Az alábbi példa szemlélteti, hogy 2014-től hogyan illeti meg választási lehetőség az adózót, ha javára mutatkozik - a korábbi adóévek adózás előtti eredményét csökkentő - különbözet (számviteli ellenőrzés).

Ha az adózó 2014-ben "talál" egy 2010. évi el nem számolt költségszámlát (pl. igénybevett szolgáltatásról kapott számla értékét elmulasztotta a beszámolóba beállítani), vagy 2010-re bevételi többletet tár fel, amely hiba és - eredményt érintő - hibahatás együtt [hiba] nem jelentős összegű, akkor eldöntheti, hogy:

a) a nem jelentős összegű hibát a feltárás napját magában foglaló adóévről szóló (2014. évi) adóbevallásában veszi figyelembe (ekkor nem kell alkalmaznia a 2014. évi adóalap növelő tételt, illetve nem szükséges önellenőriznie a 2010. évi bevallását), vagy b) önellenőrzi a 2010. évi bevallását (pótlékmentesen) és megnöveli a 2014. évi adózás előtti eredményét.

Az adózó az a) - új előírás szerinti - rendezést csak akkor választhatja, ha a nem jelentős összegű hibával érintett (2010.) évi adóalapja több mint a nem jelentős összegű hiba összege, azaz, ha a hiba feltárásának hatása adóalap csökkentő lenne, és pl. ha 100 egység a nem jelentős összegű hiba, akkor legalább 101 egység volt az adózó 2010. évi adóalapja.

Fontos hangsúlyozni, hogy olyan esetekben, amikor a számviteli önellenőrzés eredményeként az adózás előtti eredmény növekedne, azaz az adózó terhére mutatkozik eltérőség, továbbra is a korábbi időszaki bevallás önellenőrzésének van helye, s azzal párhuzamosan a hiba feltárásának adóévében - változatlanul - a Tao tv. 7. § (1) bekezdés u) pontja szerinti csökkentő tétel alkalmazható.

2014. január 1-jétől tehát "féloldalasan", csak az egyik irányú hibaeltérés kezelésére van mód, azaz akkor, ha az adózó javára mutatkozik eltérőség.

Összegezve elmondható, hogy a nem jelentős összegű hiba rendezésére előírtak megváltozása mindenképpen egyszerűsítést és könnyítést jelent az adózók szemszögéből.

Hozzászólások

  1. Hozzászóló
    név

    sadlijvfhgalsdxciuyhvldkcxk jhfosdugxfbgkj fdjznmxglub kj

  2. Hozzászóló
    név

    sadlijvfhgalsdxciuyhvldkcxk jhfosdugxfbgkj fdjznmxglub kj

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM