Adótanácsadók, adószakértők! Mikor és hogyan kell lejelenteni a kreditpontokat?

A nyilvántartásban szereplő adótanácsadók, adószakértők és okleveles adószakértők továbbképzési kötelezettségéről szóló 26/2008. (VIII. 30.) PM rendelet 10. §-a (Rendelet) alapján néhány hónap múlva ér véget az első 5 éves továbbképzési időszak azok számára, akik elsők között kérelmezték engedélyüket 2008-ban.

Amennyiben hamarosan az Ön továbbképzési időszaka is véget ér, akkor az alábbi információk alapján könnyedén igazolhatja továbbképzési kötelezettségének teljesítését.

A PENTA UNIÓ Zrt. a Nemzetgazdasági Minisztériummal egyeztetve egy rövid tájékoztatót állított össze arról, hogy milyen határidőkre kell figyelnie, és milyen kötelezettségeknek kell eleget tennie a közeljövőben.

Határidők:

A továbbképzési időszak időtartama 5 év, amely az engedély (igazolvány) kiállítási napjával kezdődik. A következő továbbképzési időszak az előző továbbképzési időszak utolsó napját követően kezdődik. Tehát a legfontosabb, hogy tudja, hogy mikor állították ki az engedélyét, mivel minden további kötelezettsége ehhez a dátumhoz kapcsolódik, nem naptári évektől függ.

A továbbképzések elvégzését, a kreditpontok megszerzését a továbbképzési időszak végét követő 30 napon belül kell igazolniuk a nyilvántartásban szereplőknek. Ennek a bejelentési kötelezettségnek önállóan, felszólítás nélkül kell eleget tenni. Az igazolásokat nem lehet részleteiben, az adott továbbképzést követően benyújtani, hanem kizárólag a továbbképzési időszak végén, egy alkalommal, összesítve.

Fontos tudnivalók:

A továbbképzési időszak alatt legalább 100 kreditpontot kell teljesíteni úgy, hogy a továbbképzési időszak legalább 3 naptári évében részt vesz a Rendeletnek megfelelően lebonyolított továbbképzések valamelyikén.

A lejelentés kapcsán nyilvántartásból való törlésre két esetben kerülhet sor:

  • Ha a továbbképzési kötelezettségnek nem tesz eleget, vagyis nem gyűlik össze 5 év alatt a 100 kreditpont. Ebben az esetben kérheti a névjegyzékbe való újbóli felvételt, ha részt vesz a törlést követően továbbképzésen és az így összegyűjtött kreditpontok száma eléri a 100 pontos határt, és az igazolásokat csatolja az újbóli felvételi kérelemhez.
  • Ha a bejelentési kötelezettségnek nem tesz eleget, abban az esetben kérheti az engedély, illetve az igazolvány újbóli kiadását és a nyilvántartásba történő ismételt felvételét, feltéve, hogy teljesítette a visszavonást megelőző továbbképzési időszak minden megkezdett évre vonatkozó, 10. § szerinti továbbképzési kötelezettség arányos részét.

Hasznos információs anyagok a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján:

A regisztrációval, továbbképzésekkel, a kiadott határozatokkal és végzésekkel kapcsolatban felmerültkérdéseivel a Nemzetgazdasági Minisztérium Szakképzési Osztályához fordulhat az alábbi elérhetőségeken:

  • Hétköznaponként 8-10 óra között a 06-1/795-6753 telefonszámon.
  • Egyéb időpontokban a szakkepzes@ngm.gov.hu e-mail címen érdeklődhet.

Még néhány hónapig gyűjtögethetnek azok, akik nem szerezték meg a 100 kreditpontot, de ne hagyja az utolsó pillanatra pontjainak összesítését, nehogy kifusson az időből.

A PENTA UNIÓ Zrt. a korábbi évekhez hasonlóan egész évben szervez kreditpontos továbbképzéseket, konferenciákat az adózás világát érintő kérdésekben.

Konferenciáinkról a www.penta.hu honlapon tájékozódhat.

A soron következő kreditpontos konferenciánk: 2013. június 6-7. Adózás Európában - VII. Nemzetközi Adókonferencia.

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM